3 perces olvasási idõ 1 ápr. 2021
tavcso

Túl szép, hogy igaz legyen? Gyanakodjon még a NAV ellenőrei előtt

Szerzõ Séra Gergely

EY Magyarország, Adó- és Jogi Tanácsadás, Partner

Ügyvéd, aki a tárgyalóteremben is otthon van. Sziklamászó a szabadidejében.

3 perces olvasási idõ 1 ápr. 2021

Sikerült annyira kedvező üzletet kötnie, ami a piaci árakhoz képest szinte már túl szép, hogy igaz legyen? Számíthat rá, hogy erre az adóhatóság is felfigyel majd. A gyanúsan olcsón beszerzett termékek vagy szolgáltatások komoly adózási kockázatokat rejthetnek, amelyek elkerülésében sorsdöntő a felkészültség. Elmondjuk, hogy védheti meg igazát a NAV ellenőrei előtt.

A beszerzések során szinte mindig kiemelt hangsúlyt kap az ár, így a pályázók sokszor egymás alá licitálnak. A versenytársak nyomott árazásához képest is látványosan alacsony díjazás viszont még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) érdeklődését is felkeltheti, mivel gyanút adhat arra, hogy az már csak adókijátszással érhető el. Ha kiderül, hogy a beszállító vagy a beszállító üzleti partnere adókijátszásban vett részt, akkor döntő jelentősége lesz annak, hogy a cég tudja-e bizonyítani, hogy az ár nem volt irreálisan alacsony.

Nem (feltétlenül) baj, ha olcsó

Egy adóellenőrzés során az ár önmagában természetesen nem perdöntő. Amennyiben viszont más tényezők is adókijátszásra utalnak akkor a túl olcsó beszerzési ár az egyik legfontosabb bizonyíték lehet arra, hogy a beszerzés során fel kellett volna ismerni az adókijátszást.

Joggal merül fel a kérdés, hogy hogyan? A bizonyítás során ugyanis még a NAV-nak sincs egyszerű dolga. Ilyen például az ipari termeléshez használt alapanyagok értéke, vagy ha egy igen szűk vállalkozói kör tevékenykedik az érintett szektorban. Előfordulhat az is, hogy a hivatalnak nincs elég információja az adott szektorban bevett üzleti szokásokról, ármegállapítási módokról (pl. mennyiségi kedvezményekről, másodpiac jelentőségéről). Egyes esetekben a NAV a piacon működő gyártóktól és kereskedőktől kér áradatokat.

Egyes esetekben kifejezetten nehéz feladat a piaci ár meghatározása. Máskor viszont nagyon egyszerű dolga van az adóhatóságnak. Élőmunka-intenzív szolgáltatások esetén például aggályokat vethet fel, ha a vállalkozónak fizetett díj nem éri el a minimálbér adóterhekkel növelt összegének egy órára jutó részét.  

Amikor a NAV kopogtat az ajtón…

Amint megkaptuk a megbízólevelet, érdemes proaktívan átgondolni, hogy volt-e túl olcsó beszerzésünk. Ha igen, akkor érdemes részletesebben megvizsgálni az ügyletet: vajon tényleg túl olcsó, vagy az ügylet egyedi körülményei mégis alátámasztják az árat? A második esetben érdemes arra is felkészülni, hogy ha az adóhatóság rákérdez, akkor könnyen elérhetőek legyenek azok az információk, amelyek alapján bizonyítható az ár piaci jellege.

A hivatal ugyanis megkeresheti mind a versenytársakat, mind a gyártókat, és még így is kevesebb ismerete lesz a szektor működéséről, mint amennyi az adózónak van.   

Az adózással foglalkozó kollégáknak tehát érdemes rendszeres kapcsolatban állniuk a beszerzési területtel, mert csak így biztosítható, hogy minden releváns információt át tudjunk adni az adóhatóságnak.
dr. Séra Gergely
EY Magyarország, Adó- és Jogi Tanácsadás, Partner

Amennyiben jobban átláthatják az iparágat, gyorsabban és a vállalatra kedvezően záródhat le a folyamat.

 

Szintén fontos, hogy hiába rendelkezik a NAV rengeteg információval és hatalmas tapasztalattal, de se nem tévedhetetlen, se nem meggyőzhetetlen.

 

Ha a beszerzési árak az ellenőrzés fókuszába kerülnek, akkor érdemes azonnal lépni és átadni a beszerzési árakkal és a piaccal kapcsolatos releváns adatokat. Amellett, hogy vitathatjuk az adóhatóság által megállapított árat és a módszertant is, fontos, hogy az adózóknak a rendelkezésükre álló releváns adatokat és információkat is minél hamarabb az adóhatóság elé kell tárniuk. Ha ez túl későn történik meg, akkor a 2018. óta hatályban lévő szabályok alapján akár figyelmen kívül is hagyhatja ezeket az adóhatóság. 

Mivel a piaci ár szakkérdésnek minősül, így szükség esetén a bíróságok szakértőt is bevonhatnak a per során.


Új fókuszterületek

Az adóhivatal az elmúlt időszakban kiemelt hangsúlyt helyez olyan általános szolgáltatási területek árazási módszereinek vizsgálatára, mint az őrzés-védelem és a takarítás. Mivel számos cég működésénél elengedhetetlen ilyen típusú alvállalkozók alkalmazása, így mindkét fél részéről érdemes megvizsgálni a meglévő együttműködési feltételeket, és felkészülni egy esetleges vizsgálatra.

Összefoglalás

A piaci árnál kedvezőbb beszerzésekre a NAV is felfigyel. A hatóság vizsgálatakor az elérhető és naprakész piaci adatok, valamint egy külső szakértői vélemény sorsdöntő lehet. 

A cikkrõl

Szerzõ Séra Gergely

EY Magyarország, Adó- és Jogi Tanácsadás, Partner

Ügyvéd, aki a tárgyalóteremben is otthon van. Sziklamászó a szabadidejében.

Kapcsolódó témák Adó Jogi tanácsadás