2 perces olvasási idõ 7 febr. 2024
Iris with binary code

Honlapblokkolással a fogyasztókért

Szerzõ Nagy Andrea Magdolna

Ügyvéd, EY Law Magyarország

20+ év szakmai tapasztalat. Az EY Law fogyasztóvédelmi területének vezető ügyvédje.

2 perces olvasási idõ 7 febr. 2024

Szinte minden webshop, online piactér figyelmére érdemes, hogy március elsejétől a fogyasztóvédelemben nemcsak drasztikusan megemelt, minimum-maximum kiszabható bírságösszegekkel jelentkező új bírságsávok, de a honlapblokkolásra vonatkozóan új hatósági jogkörök is bevezetésre kerülnek.

Ami a cégek elleni hatósági intézkedéseket illeti, létezhet olykor a bírságnál is rosszabb, nevezetesen amikor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közbenjárásával a fogyasztóvédelmi hatóság, így a kormányhivatal, avagy a fogyasztóvédelmi hatáskörében eljáró Gazdasági Versenyhivatal ideiglenes intézkedésként honlapblokkolást vet be. 

Egy-egy elsötétült, elérhetetlen honlap nyilván képes még a nagy kedvencnek számító márkák és cégek iránti fogyasztói bizalmat is jelentősen megingatni, így a reputációs veszteség a bírságnál is kellemetlenebb lehet az érintett vállalkozás számára. Márpedig a fogyasztóvédelmi törvény (Fgytv.) és a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény (Fttv.) legutóbbi módosítása révén idén márciustól gyakrabban számíthatnak honlapblokkolásban megnyilvánuló hatósági beavatkozásra a fogyasztóvédelmi jogsértést elkövető cégek. 

A teljes cikk a vg.hu -n jelent meg. Kattintson ide a továbbiakért!

People walking in line on road with one person walking off

Összefoglalás

A szerző, dr. Nagy Andrea Magdolna fogyasztóvédelmi témában készült szakmai cikkei a Világgazdaságban olvashatók rendszeresen. A teljes cikket a VG. hu honlapján érheti el.

A cikkrõl

Szerzõ Nagy Andrea Magdolna

Ügyvéd, EY Law Magyarország

20+ év szakmai tapasztalat. Az EY Law fogyasztóvédelmi területének vezető ügyvédje.