1 perces olvasási idõ 2 ápr. 2024
Bolti eladó fejhallgatót mutat egy vásárlónak

Trükkös forgalmazói garanciák

Szerzõ Nagy Andrea Magdolna

Ügyvéd, EY Law Magyarország

20+ év szakmai tapasztalat. Az EY Law fogyasztóvédelmi területének vezető ügyvédje.

1 perces olvasási idõ 2 ápr. 2024

Figyeljünk fogyasztóként, és tájékozódjunk előre online a gyártói jótállás létezéséről, feltételeiről, mert lehetséges, hogy a termék gyártója az adott termékre biztosít gyártói garanciát, méghozzá az itthoni kötelező jótállási határidővel megegyező, sőt, akár annak időtartamán átívelő, azt meghaladó időtartamra vonatkozóan is, aminek keretében vállalja, hogy térítésmentesen javít, cserél, vagyis nem biztos, hogy megéri még forgalmazói garanciát is vásárolni.

Nem csak vállalkozásként, de fogyasztóként is érdemes a jótállások, avagy az ún. garanciák mátrixát ismerni, mert van, amikor zsebre megy, csak nem mindegy, kinek a zsebére. Létezik ugyanis a hazánkban közismert kötelező jótálláson kívül önkéntes jótállás is, amelynek feltételeit a jótállást biztosító vállalkozás határozza meg szabadon. Ilyen önkéntes jótállás egyrészt a termék gyártója által meghatározott gyártói jótállás, amelyet a termék angol nyelvű dokumentációjában a „manufacturer guarantee” vagy „producer warranty” kifejezésekkel szoktak jelölni. A gyártó nyilván jól ismeri saját termékét, s ha akar, tud jótállást vállalni a rendeltetésszerű használat mellett bekövetkező meghibásodásokra, általa meghatározott hónapra, évre jótállás keretében javítást, termékcserét biztosítani, térítésmentesen a fogyasztónak. Ha van gyártói jótállás, arról magyar nyelvű gyártói jótállási nyilatkozatban kell tájékoztatni a magyar fogyasztót, de az is megalapozhatja a gyártó helytállási kötelezettségét, ha nincs ilyen, viszont láthatóan virít a termékdobozon vagy a gyártói honlapon, reklámban, hogy x év „guarantee”.  

Az önkéntes jótállás egy másik típusa, amikor a termék eladójától forgalmazói, kiterjesztett jótállást vásárolhatunk. 

A teljes cikk a vg.hu -n jelent meg. Kattintson ide a továbbiakért!

Összefoglalás

A szerző, dr. Nagy Andrea Magdolna fogyasztóvédelmi témában készült szakmai cikkei a Világgazdaságban olvashatók rendszeresen. A teljes cikket a VG. hu honlapján érheti el.

A cikkrõl

Szerzõ Nagy Andrea Magdolna

Ügyvéd, EY Law Magyarország

20+ év szakmai tapasztalat. Az EY Law fogyasztóvédelmi területének vezető ügyvédje.