2 perces olvasási idõ 20 máj. 2019
Épületek

Több feladat, kevesebb forrás, nehéz helyzet a vállalati jog területén

2 perces olvasási idõ 20 máj. 2019

Mellékletek mutatása

  • Reimagining the legal function report 2019 (PDF)

A vállalatok jogi osztályainak optimalizálniuk kell működési modelljüket annak érdekében, hogy megfeleljenek a menedzsment igényeinek.

A következő két évben a cégek 82 százaléka tervezi a jogi osztálya költségeinek csökkentését annak ellenére, hogy a megkérdezettek döntő többsége (87%) szerint az utóbbi öt évben növekedett a menedzsment igénye a jogi információk iránt – derül ki az EY globális kutatásából.

A jogi osztályoknak olyan jelentős változásokra kell felkészítenie a vállalatokat Magyarországon is, mint például a GDPR okozta paradigmaváltás.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a nemzetközi szinten megvalósuló adóelkerülés elleni akciótervre (BEPS), a banki referencia kamatlábak számítási módjának kivezetésere (IBOR) vagy akár az amerikai adóreformra, nem beszélve egy esetleges Brexit kimeneteleiről.
Sefer Iván
EY Partner, Irodavezető ügyvéd

Nem teszi könnyebbé a jogi terület helyzetét, hogy belső erőforrások terén is kihívásokkal küzdenek a társaságok: ötből három vezető (59%) szerint szervezeténél problémát okoz a megfelelő szakértők felvétele és megtartása. A megkérdezettek közel kétharmada (64%) ráadásul úgy véli, hogy a döntéshozók előbb invesztálnak alapvető fontosságú innovatív technológiai fejlesztésekbe a szervezet más területein, mint például a HR, az informatika vagy a pénzügy. A jogi osztályok digitális fejlődését leginkább a napi feladatok okozta időnyomás (36%) és a költségmegszorítások (32%) hátráltatják a válaszadók szerint.

A többletfeladatok és a költségcsökkentés kapcsán támasztott elvárásoknak történő megfelelés érdekében a vállalatok vezetőinek a jogi osztályokat is intenzíven be kell vonniuk a szervezet digitális fejlesztésébe. A fenntartható növekedéshez külső tanácsadók bevonására, szakképzett munkaerő felvételére, valamint tehetséges kollégáik megtartására- és továbbképzésére kell fókuszálniuk a döntéshozóknak.

Összefoglalás

A vállalatok jogi osztályainak optimalizálniuk kell működési modelljüket, hiszen meg kell felelniük a mendzsment igényeinek, a szabályozói környezetnek és a digitalis átlalkulás okazta változásoknak, állapította meg az EY világszerte 1058 jogi vezető megkérdezésével készült felmérése.

A cikkrõl

Kapcsolódó témák Jogi tanácsadás Digitalizáció